Wyszukiwarka
zupa grochowa z szynką
- 500 g łuskanego grochu, dokładnie opułkanego pod zimną wodą
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w cienkie plasterki
- 1 marchew pokrojona w drobną kostkę
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 litr wody
- 250 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
- 1 liść laurowy
- duża szczypta tymianku
- duża szczypta majeranku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać seler naciowy i marchew i dusić jeszcze przez 5 minut
- Dodać wodę, wywar i groch. Doprowadzić do wrzenia.
- Dodać szynkę i przyprawy. Gotować przez 1 i pół godziny na wolnym ogniu.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.